«Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη χθες. Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο». Με αυτά τα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε νέα σκληρά τοπικά lockdown, το επόμενο διάστημα σε περιοχές της χώρας.
Ποιες περιοχές βρίσκονται κοντά στο μοντέλο Κοζάνης και Δυτικής Αττικής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο καμπανάκι κινδύνου που έχει χτυπήσει σε περιοχές που θεωρούνται «πορτοκαλί»-«κοκκινες», και σχολίασε ότι «όταν χτυπάνε τέτοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εαν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί», είπε.
Την ίδια ώρα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, αποκάλυπτε ότι οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας έξι:
— Καρδίτσα,
— Μαγνησία,
— Χίος,
— Αχαΐα,
— Θάσος
— Λάρισα
«Προβλέπουμε μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Οι δύο πρώτες Δυτική Αττικής και Κοζάνη ήδη βρίσκονται σε τοπικά lockdown, οι υπόλοιπες βρίσκονται ένα βήμα πριν…
Στα σπίτια έως τις 20 Ιανουαρίου
Ο Ιανουάριος θέλει προσοχή θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021 ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρηγιάννης. «Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης. Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία.
«Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενα με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα εύθραυστες ισορροπίες» που δεν αφήνουν «περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό».
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Παράλληλα όμως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα», είπε.
Η ίδια εξήγησε πως «όσο πιο ψηλό είναι το επιδημικό φορτίο κάθε περιοχής τόσο γρηγορότερα θα συμβεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων και με επιθετικό τρόπο, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες».
»Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με το καλοκαίρι όπου είχαμε λίγα ενεργά κρούσματα», πρόσθεσε.